Dreams

Iordache – Jazz-o-film – mobile phone movies
by Lucian Dobrovicescu

Mihai vede lucrurile cum le şi cântă. Poate nu ştiaţi, dar Mihai Iordache, înainte de a fi cineast, este muzician. Pe lângă saxofoanele în care suflă cu poftă şi cu pasiune, Mihai mai manuieşte şi alte instrumente, nu neapărat de suflat. Despre unul din acestea vreau să vă spun ceva neapărat!

Mihai are o cutie de coca-cola îndoită şi răsândoita, de practic nu mai are vopsea pe ea. Când cântă la cutia asta, bizare îndoituri de aluminiu îi strălucesc din mână. Capacul cutiei este oarecum tăiat, sau poate nu e. Cert este ca e acoperit cu un scoci mizerabil de culoare căcănie lucioasa. In cutie nu stiu ce este, probabil sunt pietricele, însă când Mihai ia “cutiotronul” ăsta în mână şi începe să-l mişte, dinăuntru iese un ritm foarte plăcut, foarte… ce trebuie cu ce cântă el.

Ei bine, aşa şi filmează Mihai! Din lentilele imperfecte ale telefonului mobil, Mihai scoate nişte imagini blurate care, uimitor, fac sens. El ne dezvaluie o lume neclară, dar capabilă de a lasa o impresie foarte clara. Ca in free jazz, Mihai găseşte sens în a filma oglinda apei, apoi oglinda unui acvariu, apoi oglinda unui alt fel de acvariu, cu oameni în loc de peşti şi cu numele de autobuz.

Încet, încet, după “free film”, Mihai lasă “cutiotronul” deoparte si descoperă şi un ritm al poveştii cinematografice. Îl ajută niste gângănii şi în final, într-o explozie de burlesc de cea mai buna calitate, nişte brichete.

Vă las să vă delectati cu jazz-o-cinematograful lui Mihai Iordache care, după ce a făcut pietrele sa cante a reuşit să-l facă şi pe un celular să filmeze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *